Pitas

Sejarah nama Pitas- Nopitas

Daerah Pitas terletak kira-kira 195 kilometer dari Kota Kinabalu dan 132 kilometer dari Kudat. Bersempadan dengan Daerah Kota Marudu di sebalah barat, Daerah Beluran dan Paitan di sebelah timur. Populasi penduduk kebanyakannya adalah daripada etnik Rungus dan Orang Sungai (termasuk Tambanuo), dan sedikit daripada kaum Cina serta kaum etnik minoriti yang lain.

Pitas

Suatu masa lalu, nama daerah ini sinonim dengan daerah Kudat. Ramai yang beranggapan bahawa Pitas adalah Kudat. Golongan veteran masih dengan pemikiran bahawa ‘Pitas di bawah Kudat’. Ini disebabkan sebelum tahun 1975, daerah ini ditadbir oleh daerah Kudat. Semua urusan pentadbiran dilakukan di Kudat dengan menggunakan motorbot menyeberangi Teluk Marudu yang memakan masa perjalanan sekitar 3 jam. Pada masa yang sama, sewaktu zaman Jepun, ramai orang Cina di Kudat yang melarikan diri ke Pitas dan membuka petempatan di tebing-tebing Sungai Bengkoka. Oleh itu penduduk tempatan akan menumpang motorbot peniaga Cina ke Kudat untuk memasarkan hasil pertanian.

Nama Pitas adalah berasal dari perkataan “NOPITAS” iaitu perkataan bahasa Suku Kaum Sungai yang bererti ‘terputus’. Pada masa itu Sungai Bengkoka dilanda banjir dan akibat arus banjir yang deras Sungai Bengkoka telah terputus. Maka perkataan “NOPITAS” (Terputus) diabadikan oleh penduduk pada masa itu menjadi Pitas sehingga sekarang.

Pitas

Pada tahun 1975, Pitas dinaiktaraf menjadi daerah penuh dengan wujudnya cawangan beberapa agensi kerajaan seperti JKR, Pondok Polis, Pendidikan dan Kesihatan. Walau bagaimanapun, dengan kemudahan dan bilangan staf yang terhad, tidak banyak urusan rasmi yang dapat diselesaikan di sini. Kebanyakan masih merujuk di Kudat. Menjelang awal 80-an tapak Pekan Baru Pitas telah dikenalpasti dengan bermulanya pembinaan bangunan Urusetia. Sejak itu daerah ini mulai berubah wajah dengan lebih banyak agensi kerajaan dibuka(dinaiktaraf). Apabila jalan raya ke Kota Marudu mulai boleh digunakan penduduk mulai menggunakan kereta menuju ke Kudat. Pengangkutan melalui laut semakin tidak popular sehinggalah ‘menutup operasi’ sekitar tahun 1997.

Walaupun Pitas dikatakan menjadi daerah penuh namun pada dasarnya masih banyak agensi kerajaan yang ‘belum berdikari’ kerana masih bernaung dari Kudat sepert, JKR, Jabatan Air dan Jabatan Kesihatan.

Sumber Pejabat Daerah Pitas
Blog Maklin Masiau

Kunak

Disebalik Nama Kunak-Suatu ketika dahulu

Daerah Kunak meliputi kawasan 438 batu persegi atau 1134km. Daerah ini terletak di sebelah Tenggara Pantai Timur Negeri Sabah. Ia bersempadan dengan Tawau di Selatan, Daerah Lahad Datu di Utara, dan Semporna di Timur. Kedudukan daerah ini ialah di antara Garis Lintang 4.41 darjah utara serta Garis Bujur 118.15 darjah Timur. Jarak jauh dari Tawau ialah 88km, Semporna 90km, Lahad Datu 78km dan Kota Kinabalu 500 km.

Kunak

Nama asal Daerah Kunak ialah Mostyn. Pada asalnya Mostyn ditadbir oleh sebuah syarikat besar yang menguasai kawasan pembalakan daerah ini dikenali sebagai Sabah Timber Company. Syarikat ini telah membina sebuah jambatan panjang bagi membolehkan kapal-kapal besar berlabuh untuk memuatkan kayu balak.

Kunak
Kapal M.V.Kunak berlabuh di kg pangkalan

Bermula dari kisah pelabuhan kapal inilah Mostyn ditukar namanya kepada Kunak, mengikut nama sebuah kapal dagang asing M.V.Kunak. Kapal dalam kelas 5,000 tan tersebut adalah kepunyaan Straits Steamship Company yang dibeli dari sebuah syarikat perkapalan Belanda, KPM pada tahun 1960. Jelaslah bahawa daerah ini mendapat namanya selepas tahun 1960.

Jumlah penduduk Daerah ini ialah seramai 44,000 orang (Banci 2000). Suku kaum utama di daerah ini adalah kaum Bumiputera keturunan Bajau dan Suluk dan kaum-kaum lain adalah Bugis, Kadazan dan Cina. Adalah dianggarkan lebih 95 peratus penduduk di daerah ini adalah Bumiputera beragama Islam

Pada asasnya Daerah Kunak merupakan daerah pertanian. Dianggarkan 80,000 hektar kawasan tanah adalah sesuai untuk pertanian. Tanaman utama di aderah ini ialah kelapa sawit, koko, getah dan kelapa. Di samping pertanian, Daerah Kunak juga terkenal dengan perusahaan perikanan. Daerah Kunak menghasilkan purata 25,000 metrik tan hasil-hasil laut setahun. Pembalakan juga merupakan salah satu aktiviti penting pada masa dahulu tetapi sektor ini tidak lagi aktif masa ini.

Sumber Pejabat Daerah Kunak

trypophobia

Trypophobia- Lubang-lubang yang menyeramkan

Trypophobia

Ada macam-macam jenis fobia sekarang ni, fobia dengan haiwan seperti lipas, giuk dan fobia dengan ketinggian atau laut dan banyak lagi. Tapi pernah kamu dengar orang yang fobia dengan lubang-lubang kecil yang banyak. Dengar seja lubang-lubang pun macam menakutkan sudah kan. Dan kamurang tau, istilah untuk mereka yang fobia sama lubang-lubang kecil ini ialah ‘Tyrpophobia’.

Istilah ini sebenarnya baru seja wujud sekitar tahun 2000-an, dimana dicipta oleh seorang wanita dari Ireland yang melihat banyak gambar ‘menggelikan’ atau menyeramkan berupa tompokan lubang-lubang kecil yang ada di internet.
Berdasarkan laporan dalam jurnal Psychological Science pada tahun 2013, lebih kurang 18 peratus perempuan dan 11 peratus lelaki menderita fobia ini iaitu merasa ndak selesa bila Nampak banyak lubang dengan pola berulang contohnya seperti sarang semut dan sarang lebah.

Mereka yang kebanyakannya akan merasa ngeri, geli, jijik seterusnya rasa cemas dan takut. Bagi kes yang teruk penderita trypophobia akan sakit kepala dan mengalami kesukaran bernafas dan denyutan jantung semakin laju.

Menurut kajian yang dibuat oleh Geoff Cole dan Arnold Wilkins dari University of Essex, setiap dari kita sebenarnya cenderung memiliki fobia ini tanpa kita sedar, tapi ndak serius. Satu hal yang kita dapat buat supaya dapat menyembuhkan fobia ini ialah dengan selalu melihat gambar lubang-lubang kecil sehingga kita ndak geli atau kita biasa suda dengan tu pola lubang-lubang.

Jadi jum kita check dan tinguk gambar-gambar dibawa yang merupakan formasi lubang-lubang kecil daripada yang kurang extream sehingga yang extream. Kalau kamurang rasa geli suda awal-awal maknanya kamurang pun ada ni fobia ataupun penderita trypophobia. Jadi selalu-selalu la kita tinguk tu gambar sampai kita ndak geli lagi.

trypophobia
Sarang lebah
trypophobia
Bekas bila tekan-tekan tu kacang pis
trypophobia
Batu karang

trypophobia

trypophobia

trypophobia

trypophobia

 

trypophobia

trypophobia

trypophobia

beluran

Kenapa namanya Beluran

Daerah Beluran, dahulunya lebih dikenali sebagai Daerah Labuk-Sugut dan telah wujud sejak awal Pentadbiran British North Borneo Charterd Company, ia merupakan antara Daerah yang terawal di Negeri Sabah.

Nama Beluran diambil sempena nama bukit yang menjadi “Land Mark” pekan ini, iaitu dalam bahasa Dusun Labuk, Sungai dan Tidong disebut “BULUDAN”. “Buludan” atau “buudan” bermaksud bukit. Nama tersebut digunakan oleh setiap etnik yang tinggal disitu. Bagi suku kaum Tidung Sambel “buud” atau “bulud” bagi Tidung Bangaweng bermaksud bukit, manakala “buudan” atau “buludan” bermaksud merujuk tempat yang berbukit iaitu tempat kedudukan balai polis sekarang ini.

Beluran
Ibu pejabat polis daerah Beluran

Pertukaran nama terjadi akibat daripada salah sebutan dan ejaan dalam surat menyurat oleh warga Inggeris yang tidak fasih menyebut perkataan dalam bahasa tempatan menyebabkan BULUDAN bertukar kepada BELURAN dan kekal sehingga kini.

Pejabat Pentadbiran Daerah ini telah ditubuhkan seawal tahun 1916 walaubagaimanapun semua rekod dan data berkenaan telah musnah akibat perang dunia ke dua, dan rekod Pegawai Daerah beberapa tahun juga musnah. Menurut sumber daripada orang lama, Encik B.S Willie telah dilantik sebagai Pegawai Daerah Beluran pada tahun 1945. KLAGAN merupakan Pusat Pentadbiran Daerah Labuk Sugut yang pertama, tetapi kerana kawasan tersebut seringkali dilanda banjir, Pemerintah British telah memindahkan pusat pentadbiran tersebut ke kaki bukit Beluran.

Jumlah penduduk terdiri daripada kaum bumiputera yang terdiri daripada Suku Kaum Kadazan Dusun, Sungai, Tidong, Bajau, Suluk, Rungus, Brunei, Dumpas dan Cina dengan pekerjaan utama, pekebun kecil (Kelapa Sawit), nelayan, peniaga kecil, pekerja ladang dan kakitangan kerajaan dan swasta. Hasil utama Daerah ialah kelapa sawit dan sumber laut.

Final PitchBorneo 2016 : Siapa Bakal Membawa Pulang Geran RM20,000?

pitchborneo1Klik untuk menonton video :

Akhirnya setelah selesai destinasi terakhir PitchBorneo 2016 di Tawau, 15 – 16 Okt 2016 yang lepas, kini tiba masanya para finalist berentap ke pentas final PitchBorneo 2016.

Pentas final ini kemungkinan besar akan diadakan di Klagan Hotel Regency,1Borneo,Kota Kinabalu pada 18 – 20 Nov 2016 ini.

pitch

Apa itu PitchBorneo?
PitchBorneo merupakan program yang dibangunkan oleh SATA dan disokong penuh oleh Kementerian Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat (Sabah) .

Melalui program ini, peserta – peserta PitchBorneo diberi peluang untuk membentangkan idea bisnes mereka dan 10 idea bisnes yang terbaik akan mendapat geran sebanyak RM20,000.

Program ini tidak hanya terhad kepada mereka yang telah menjalankan perniagaan sahaja tetapi juga mereka yang mempunyai idea bisnes hebat walaupun belum bermula.

Pitch Borneo
Sepanjang Sabahan Dot My mengikuti program ini sebagai media rasmi online untuk PitchBorneo 2016 ini, kami melihat banyak idea-idea bisnes menarik yang dibentangkan oleh usahawan-usahawan Sabahan. Bukan itu sahaja, semangat-semangat para usahawan muda Sabahan juga perlu dipuji dan dicontohi oleh usahawan-usahawan lain di luar sana.

Begitu juga dengan pihak SATA,yang diketuai oleh presidennya tuan Saverinus Phillip Kitingan, kita dapat lihat keseluruhan krew-krew PitchBorneo yang terlibat dalam menjayakan program ini sentiasa bekerjasama dan saling tolong menolong antara satu sama lain.

img_0559
Terdapat 6 finalist untuk 4 daerah utama sebelum ini,bermaksud ada 24 finalist yang akan ke final PitchBorneo 2016 ini.

Siapakah diantara 24 finalist yang akan membawa pulang geran RM20,000 pada final PitchBorneo 2016 ini?

Nantikan….

Tipe-X @ Malaysia (Live In Kota Kinabalu)

Tipe-X

Bebas Pusing, Salam Rindu, Pacar Yang Baik, Genit…..

Siapa yang pernah mendengar tajuk-tajuk lagu di atas, itu merupakan antara lagu-lagu sebuah kumpulan yang memperjuangkan konsep Ska dari Indonesia yang menggelarkan diri mereka sebagai Tipe-X.

Buat pertama kalinya dalam sejarah di Malaysia, Tipe-X bakal menjejakkan kaki mereka, bukan di Kuala Lumpur, tetapi di Sabah, Negeri Di Bawah Bayu pada 10 Disember 2016 ini.

tipe-x

14716209_660426817449269_4437079760568748545_n

Hiburan NST percaya setiap peminat setia Tipe-X sudah pasti berdebar-debar menantikan kehadiran band ini yang masih utuh sebagai band Ska terbaik di Indonesia.

Tipe-X dibentuk pada September tahun 1995, pada mulanya kelompok ini menggunakan nama Headmaster sebagai nama band, namun mereka akhirnya memilih nama Tipe-X bagi memudahkan peminat mereka mengingati band itu.

Album pertama Tipe-X berjudul Ska Phobia diterbitkan pada tahun 1999 dengan single ‘berhantu’ utama bertajuk Genit dan Angan yang sekaligus menaikkan nama Tipe-X di persada seni Indonesia sehingga terjual melebihi 380 Ribu unit dan turut dikenali di negara jiran, Malaysia.

Lagu-lagu seperti ‘Salam Rindu’, ‘Sakit Hati’ dan ‘Selamat Jalan’ pula menjadi kegemaran para muda-mudi sepanjang tahun 2001 sehingga tahun-tahun seterusnya selepas kejayaan Tipe-X mengeluarkan album kedua ‘Mereka Tak Pernah Mengerti’ pada tahun itu yang turut melayakkan mereka menerima Triple Platinum dan terjual melebihi 500 Ribu unit.

Meneruskan perjuangan tanpa kelibat pemain dram mereka, Hendro yang digantikan oleh Aditya Pratama, Tipe-X kembali dua tahun selepas itu (2003) dengan album ketiga berjudul ‘Super Surprise’ yang menampilkan single-single terbaik mereka ‘Karena Cemburu’, ‘Gombal’ dan ‘Pacar Yang Baik’, ternyata Tipe-X masih mempunyai aura tersendiri kerana masih mampu menjual lebih dari 150 Ribu unit dan dan dianugerahi satu platinum.

Dua tahun selepas itu, selepas fenomena kemunculan banyak band baharu dari Indonesia, Tipe-X muncul semula dengan ‘Discography Hitam Putih’ yang sekaligus menyaksikan ulang tahun ke 10 tahun kumpulan Tipe-X dan terjual lebih 120 ribu unit.

‘A Journey’ merupakan percubaan pertama Tipe-X membuat koleksi ‘The Best Of Tipe-X’ dengan menghimpunkan lagu-lagu mereka yang terkenal sekitar tahun 90-an seperti ‘Sakit Hati’, ‘Genit’ dan ‘Mawar Hitam’, termasuk ‘lagu ‘Kamu Penipu’ sebagai single utama album tersebut, dan juga berjaya terjual melebihi 120 ribu unit, dan selepas ‘A Journey’, Tipe-X mengucapkan selamat tinggal kepada Adi yang bergabung dengan Ada Band.

Pada album keenam, Tipe-X bertambah matang dari segi pemilihan lagu-lagunya yang seiring dengan perubahan aliran muzik dunia masa kini, di mana di dalam album berjudul ‘Festival Perasaan’ itu, mereka turut bertindak berani dengan membawa seorang penyanyi dari Kanada, Chelssie Baker yang berduet dengan mereka dalam bahasa Indonesia bertajuk ‘Ciuman Pertama’ selain turut memperkenalkan beberapa pemuzik jemputan.

Biarpun pada waktu itu mereka terpaksa bersaing dengan pelbagai genre muzik dan lagu pilihan yang ada dari seluruh dunia yang pengaruhnya juga sudah menular ke Indonesia, namun Tipe-X tetap berharap album tersebut dapat mengubati kerinduan para peminat terutamanya pencinta muzik Ska sekaligus meyakinkan mereka bahawa Ska itu masih wujud di Indonesia dan kumpulan yang sehingga kini masih ada ialah Tipe-X.

Selepas ‘menghilang’ beberapa lama, pada tahun 2012, Tipe-X kembali mewarnai dunia seni hiburan Indonesia dengan album ‘Seven’ yang turut bermaksud album ketujuh mereka.

Selain memperkenalkan kombinasi pelbagai jenis muzik, Tipe-X turut menemukan pengganti kepada Adi, iaitu Arie Hardjo yang merupakan mantan drummer band rock, U’Camp dan kerap muncul sebagai additional drummer mereka sejak 2007, namun selepas itu Andi Toha (saksofon) pula memilih untuk mengundur diri.

Menariknya, pelancaran album itu dirancang khusus untuk X-Friends dengan nama X-Friends Day, di mana diselitkan lagu-lagu bertajuk ‘Indonesia Juara’, ‘Akibat Kencan Buta’, ‘Pacarku Gila Online’, ‘Pesta’, ‘Happy Birthday’, ‘Senang-senang’, ‘Jangan Rasis’, ‘Cinta Jauh’, dan ‘Rivers Of Bayblon’.

Itu antara lain cerita-cerita mengenai Tipe-X yang sudah pastinya menggamit kenangan zaman sekolah, zaman kolej atau ketika anda membesar mendengar lagu-lagu mereka.

Namun dengan memiliki tiket untuk menyaksikan konsert mereka pada 10 Disember ini, siapa tahu mimpi anda akan menjadi kenyataan.

Difahamkan bahawa selain Tipe-X, turut membual penampilan istimewa pada 10 Disember nanti ialah sebuah band yang mempertaruhkan Aggresive Oi! Punk dan pernah tercalon untuk kategori ‘Artis Inggeris Tempatan Baru Terbaik 2004’, iaitu Roots N Boots dan sebuah band dari Sabah iaitu Gerodok yang terkenal dengan lagu ‘Bulan 8 Di Sandakan’.

Slot satu jam kepada Tipe-X dengan lingkungan 10 hingga 12 lagu-lagu yang terkandung dari album pertama hingga yang terkini rasanya sudah cukup memberi impak kepada para penyokong setia kumpulan dari Jakarta itu.

Menurut penganjur dan merupakan ‘mastermind’ program itu dari pihak Barrom Heroes Shop, dijangkakan kehadiran peminat adalah dalam sekitar 1,500 hingga 2,000 yang terdiri daripada 80 peratus peminat Tipe-X.

Lebih mengujakan, sebagai penghargaan kepada usaha mereka dan para peminat setia Tipe-X, mereka turut mengadakan jualan tiket kepada pembeli ‘early birds’ yang mana cuma berharga RM50 sekeping, sah sehingga 30 Oktober ini.

Selain itu, laman komuniti terkenal, Sabahan Dot My turut diberi penghormatan untuk menjadi media rasmi bagi keseluruhan program itu dari mula hingga akhir, di mana mereka akan turut serta dalam kebanyakan aktiviti Tipe-X di Sabah nanti.

14523053_1744176375833332_476943900048249784_n

Pengasas Sabahan Dot My, Khairilizwan Jamros yang turut membesar dengan lagu-lagu Tipe-X turut menyatakan keterujaannya kerana dapat ‘berbakti’ dalam menjayakan konsert ‘Tipe-X Comes Alive – Live In Kota Kinabalu’ itu nanti.

“Siapa sangka selama ini anda hanya melihat perkembangan Tipe-X di internet atau mendengar lagu-lagu Tipe-X dengan membeli album-album mereka, namun kini berpeluang pula menyaksikan aksi secara ‘Live’, dapat pula bersua muka dengan mereka sebagai media rasmi, memang hebat,” katanya gembira.

14732389_1744176349166668_2674162316586748699_n

Bagi yang ingin mendapatkan tiket earlybird berharga hanya RM50 (sah sehingga 30 Oktober ini) boleh menghubungi krew-krew penganjur seperti Canthay (+60135430434  – Tawau), Joey (+601131450605 – Lahad Datu), Sarax (+60128100994 – Sandakan), Keningau: Tuo – +60146583142, Kota Kinabalu: Kijan –+60 16-586 4497, Saiful – +60179639663, Wan – +60168294760, Apik – +60162645756, Mr. Rody KKMP Studio – +601119568592, Ranau : Rizo – +60165769860, Papar: Yan – +60165847006, Labuan: Hardy – +60 12-862 3670, Brunei: Pandi – +6738642410, atau Mr. Mie – +60135165254

Sumber : New Sabah Times

[BTS] Di Sebalik Tabir: Video Ads Sakinah

Khaiz Production baru sahaja selesai melakukan penggambaran bersama Sakinah. Seperti biasa mood bagi video-video yang mengetengahkan Sakinah bakal diwarnai dengan dialog,emosi dan reaksi spontan daripada beliau. Proses penggambaran tidaklah mengambil masa yang terlalu lama. Kami bermula pada jam 1 petang dan selesai kira-kira jam 5 petang tadi. Kami bawakan kepada anda sorotan gambar untuk sedikit preview “behind the scene” video pada kali ini.

img_9857
Sakinah Character in the Making
img_9861
Mr Khai

Selesai sedikit proses “brief” tentang jalan cerita, kami mula mengatur barang dan posisi kelengkapan yang kami bawa. Sakinah seorang yang sangat profesional dalam etika kerja walaupun kadangkala “character” yang dikenali umum adalah sebaliknya. Proses penggambaran menjadi mudah dengan input dan sokongan idea daripada beliau.

 

Produk yang ingin diketengahkan adalah kopi dan daging kambing. Sekarang, cuba bayangkan dialog dan situasi yang berlaku melalui snapshot daripada video shot yang kami paparkan kepada anda di bawah.

7 6 4 3 2 1

Sehingga artikel ini ditulis, proses penyusunan video ini belum bermula. Video dijangka akan siap sebelum minggu hadapan. Jangan lupa untuk sama-sama kita saksikan celoteh dan karenah Sakinah dalam video pendek yang dihasilkan oleh Khaiz Production pada kali ini.

Sumarli Tampil Kelainan Bersama si Gaman

Berbeza dengan artis-artis Sabah yang lain,Sumarli mempunyai bakatnya tersendiri iaitu “bercakap tanpa menggerakkan mulut”.

Sumarli yang dibantu oleh patung kesayangannya iaitu “si Gaman”,tentu sekali menceriakan sesiapa sahaja yang mendekati mereka.

sumarli1 sumarli2 sumarli3

Pihak Sabahan Dot My berpeluang interview bro Sumarli yang juga mempunyai bakat dalam bidang nyanyian,lakonan dan juga kerja-kerja di belakang tabir.

Jom kita kenali bro Sumarli 🙂
FB => https://www.facebook.com/intisar.qaie

Support Sabahan Support Sabahan Dot My

Kisah si Ateng @ Baha Tungau

Pihak Sabahan Dot My berpeluang untuk menemubual artis Sabah yang boleh dikatakan otai iaitu bro Ateng atau juga dikenali sebagai Baha Tungau.

Ateng @ Joanes Robert Johnny memulakan karya sebagai penyanyi sejak kecil lagi dan bakatnya mula ditonjolkan selepas mengikuti pertandingan menyanyi sempena pesta kaamatan dan menjadi Juara pada ketika itu.

ateng1 ateng2ateng4

Ateng yang menjadikan John Gaisah sebagai idolanya juga mempunyai bakat dalam pembikinan lagu,lirik dan mempunyai studio rakamannya sendiri iaitu Baha Tungau Studio yang terletak di Kampung Melisau, Tenghilan, Sabah. Antara lagu bro ateng yang popular ialah “Norubat Piginawaan” dan beberapa lagi .

Jum kita kenali Ateng @ Baha Tungau dengan lebih lanjut!


Pernah dengar mengenai Baha Tungau yang pernal viral dulu?
Bah tinguk ni video hehe..

LIKE => https://www.facebook.com/Baha-Tungau-880914645359029/

Selain itu,sebelum ini bro Ateng telah mencipta lagu terbarunya yang bertajuk “Lagu Si Kawan“.
Untuk menonton Muzik Video “Lagu Si Kawan” ini yang dihasilkan oleh Khaiz Production dan kerjasama bersama Ging Pisang (MrClyrie),anda boleh tonton video tersebut di bawah :


“Support Sabahan,Support Sabahan Dot My”

Tahfifah Buat Apiz PasChya Menangis

Apiz PasChya merupakan artis yang popular di negeri di bawah bayu,Sabah.Kemampuan vokal Apiz PasChya hebat dan setanding dengan artis-artis popular yang lain di seluruh Malaysia.

Bukan itu sahaja,Apiz PasChya juga mempunyai bakat dalam menghasilkan lagu dan lirik.Antara lagu-lagu beliau yang popular ialah Sesuai Bercinta,Bukan Hanya Sekali,Ingin Kamu,Tahfifah dan banyak lagi.

Pihak Sabahan Dot My berharap,Apiz PasChya akan terus maju dalam karier seni ini dan pihak kami akan sentiasa support Apiz PasChya!

FB Profile : facebook.com/Apispaschya
Fan Page : https://www.facebook.com/apizpaschyaofficial
Instagram : apizpaschya
Support Sabahan,Support Sabahan Dot My