Lain-lain

Elak Simpan Telefon Bimbit Anda Di 6 Tempat Ini

Sebagai pengguna telefon bimbit/handpone/smartphone sebaiknya jangan kamurang sembarangan simpan atau meletakan telefon bimbit sebab jika salah menyimpan telefon bimbit kamurang akan menanggung risiko yang bakal terjadi.

Sebaiknya kita mengetahui di manakah tempat yang tidak sesuai diletakan telefon bimbit kita itu. Di bawah ini disenaraikan beberapa tempat yang kurang sesuai jika kamurang mahu menyimpan telefon bimbit.

1. Jangan Simpan Dalam Poket Seluar
Sebagai pengguna telefon bimbit lelaki biasanya kita selalu menyimpan telefon di dalam poket seluar namun kajian mengatakan elektrostatik & elektromagnetik yang dihasilkan ‘smartphone’ ini boleh membuat lelaki menjadi mandul, dan mengundang tindak balas yang tidak baik pada kita. Selain itu jika kita jika kita lupa meletakkan telefon di dalam seluar silap-silap telefon tersebut boleh juga termasukan ke dalam mesin cuci pakaian.

2. Jangan Letakkan Bersama Barang Elektronik
Jangan simpan telefon bimbit kamurang dekat dengan barang elektronik lain contohnya di dekat TV atau laptop sebab barang elektronik boleh mengeluarkan medan elektonik yang tinggi yang boleh membuat ‘handphone’ kesayangan kamu itu menjadi rosak.

3. Dilarang Dekat Kunci Kereta
Dalam keadaan tertentu, telefon bimbit yang digunakan dalam kenderaan akan memberikan kesan sampingan terhadap peralatan elektronik kenderaan. Telefon yang diletakkan terlalu dekat dengan kunci kereta ternyata boleh menghapus kod elektronik yang ada di kunci kereta tersebut. Terutama bagi kereta mewah. (Emm..)

4. Jangan Diletakkan Dekat Komputer
Komputer, laptop dan telefon bimbit sama-sama memancarkan gelombang elektromagnetik. Jika berada dalam jarak yang dekat, maka keduanya akan saling memberi kesan. Pasti kedua barangan ini paling kamu sayang. Maka sebaiknya jangan diletakkan terlalu dekat diantara keduanya.

5 Jangan letakkan dekat Gas yang mudah terbakar
Pasti kamurang terfikir dengan meletakkan ‘handphone’ kamu dekat dengan gas boleh membuat gas meletup. Padahal tidak begitu, melainkan jika telefon kamu berada dekat dengan gas yang mudah terbakar boleh mengakibatkan telefon kamurang tidak dapat berfungsi dengan baik.

6. Jangan sesekali menyimpan atau diletakkan telefon bimbit kamurang di dalam kereta Berkunci
Meninggalkan atau meletakkan telefon bimbit kita di dalam kereta akan dapat dilihat oleh orang luar. Pasti boleh mengundang kecurian selain mungkin, telefon kamurang akan dicuri dan kereta kamu pun mungkin akan dirosakkan. (Hee..)

Jadi apa lagi.. SHARE info bermanfaat ini sebagai peringatan kita bersama.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend