Lagu Baru SATU DALAM KARYA – Kelvin ft EBI KORNELIS [ID ft MY]

Baru-baru ini, admin ada dengar lagu baru dari Ebi Kornelis bersama seorang penyanyi Kelvin Fordatkossu dari Ambon, Tobelo – Maluku, Indonesia yang bertajuk Satu Dalam Karya [ Goyang Nusantara ]. Bagi admin lagu ini memang menarik dan sangat sesuai juga jika dimainkan di majlis-majlis keramaian.

Menurut Ebi, lagu ini adalah hasil kolaborasi mereka antara dua negara iaitu Malaysia & Indonesia. Video Klip untuk lagu ini juga akan direalisasikan pada 5 Feb 2019 nanti.
Jom ikuti dialog temubual admin bersama Ebi Kornelis untuk lagu ini.

Bagaimana dapat idea untuk menghasilkan lagu tersebut & kerjasama dengan artis indonesia?
Idea ni tercetus dari tahun 2012 lagi bila saya lihat lagu2 berentak poco2 ni mendapat sambutan di mana2 majlis. cuma saya tidak tahu macam mana mahu mula ketika itu.Saya rasa ingin mencipta lagu2 macam begitu tapi macam susah mahu dapat ilham. hinggalah pada hujung tahun 2017.

Saya berkawan dengan penyanyi yang fenomena dengan lagu goyang Tobelo saudara Kelvin. sering mengikuti perkembangannya melalui media sosial. sampai satu hari saya cakap harap dapat kolaborasi dengan saya sebab lagu2 kamu banyak peminat di Malaysia.lepas beberapa bulan kemudia dia setuju dan mahu untuk kolaborasi dengan saya. Dia mahu Feat saya dalam lagu satu dalam karya (Goyang Nusantara). saya setuju dan memberikanya idea. sebab itulah lagu tu agak lain dari yang biasa. ada juga unsur2 Sabah seperti liriknya ada di sebut pasal Daerah Tawau, kinabalu, Malaysia dan Terima Kasih Boss ku.

Lagi satu yang buat saya semakin bersemangat mahu bikin lagu dengan Kelvin asal dari maluku ambon ni. sebab susah mahu tembus di Kuala Lumpur jadi baik saya cuba kolaborasi dengan artis negara jiran. terus ke level antarabangsa. selama ni kita hanya tahu lagu mereka berentak poco2. apakata kali ni kita kenal kan juga unsur2 tempatan Sabah dalam lagu asli mereka.

Siapa penulis & pencipta lagu tersebut?
– Lagu ini dicipta dan ditulis oleh kami berdua, Kelvin fordatkossu & Ebi Kornelis.

Apakah konsep & mesej lagu tersebut yang cuba ditonjolkan kepada masyarakat?
– Menghibur & Mesejnya ialah kita sama2 berasal dari nusantara. sama2 kita jaga kedamaian yang ada di Nusantara. Malaysia dan Indonesia banyak persamaan adat dan budaya. harap melalui lagu ini dua negara semakin mengenal antara satu sama lain. Lagu ini nanti ada tariannya juga.

Apa Cabaran ketika menghasilkan lagu ini?
Cabarannya saya kena menyanyi dalam bahasa maluku ambon. saya takut sebutannya tidam ngam. Tapi alhamdulilah ada yang memuji sebutan saya seperti asli orang Maluku.

Harapan Ebi untuk lagu ini?
Harapan saya lagu ni akan jadi fenomena dan dapat di terima masyarakat seperti mereka menerima lagu2 seperti poco2, jamilah2, lecobiat, Gemu gamire dan Goyang Tobelo.

Apa perkembangan terbaru & perancangan Ebi Untuk tahun 2019?

Perkembangan terbaru saya sibuk dengan beberapa penggambaran yang baru saja selesai iaitu Supertelemovie Seram PUAKA PAK SELAR untuk tayangan ASTRO dan Film aksi Saya sebagai hero juga i sya Allah akan keluar Tahun Ini.

Apa harapan ebi untuk industri seni sabah terutamanya?
Harapan saya sama industri Sabah. harap dapat lebih aktif pada tahun Ini. semoga lebih rancak lagi.Kualiti-kualiti karya2 seni tempatan di harap dapat meningkat, jangan main tangkap muat saja.

Nasihat untuk mereka yang baru berjinak-jinak dalam dunia seni.
Nasihat untuk yang baru berjinak ni…. berani buat berani tanggung. sekali masuk dalam sini Jalan terussss😁


Terima kasih kepada Ebi Kornelis kerana sudi berkongsi cerita dengan Sabahan Dot My, dari kami juga, semoga industri seni di Sabah ini terus berkembang dan semakin mendapat hati di seluruh negara.
Semoga usaha Ebi Kornelis juga menghasilkan lagu ini dapat mengeratkan lagi hubungan antara kedua negara, Malaysia – Indonesia. MUZIK MENYATUKAN KITA SEMUA.

Musik Arr : Alan Darmawan
Cipt : Kelvin Fordatkossu / Ebi Kornelis
Maluku indonesia ka malaysia

Memang talalu jau tapi satu jua mama
Coba angka suara lai
Par dong basudara bai
Bersatu dalam lagu kas tau
Katong baku jaga bae bae

Biar tapele gunung tanjong
Katong beda kampong
Mar seng bisa pele katong pung mau mama..
Goyang Tobelo lai..
Bisa poco poco lai par hibur samua.

Reff:
Dari kinabalu malaysia
Deng tobelo ambon indonesia
Katong dua bale par hibur basudara samua..
Beda negara tak jadi masalah
Bersatu dalam satu karya
Salam damai persaudaraan
Mari kita jaga…

RAP :

MALUKU INDONESIA KE NEGERI JIRAN MALAYSIA
BERSATU DALAM LAGU KOLABORASI BETA DENG DIA
GOYANG TOBELO MACAM POCO POCO
BALE PAR HIBUR BASUDARA SAMUA

DARI TOBELO AMBON KE KINABALU
SINGGAH KE TAUA MEMBELI BELAH
SAYANG MALAYSIA SAYANG INDONESIA
KITA BERSATU DI DALAM LAGU

PALING BAKU MASO BETA DIA SENG BEDA
BIAR BEDA TAMPA KATONG SATU SUARA
TALI PERSAUDARAAN MARI KATONG JAGA
TERIMA KASIH BOSS KU

 

 

Menahan Pilu, Lagu baru dari Atmosfera.

Baru-baru ini, admin dengar lagu baru dari Atmosfera Menahan Pilu (versi akustik), memang terbaik dan pertama kali dengar lagu ini admin sudah jatuh cinta dengan karya ini.

Dikhabarkan, lagu ini adalah ciptaan sendiri dari bapa mereka, Rayner Rupin yang juga sebelum ini pernah menciptakan lagu Atmosfera yang sangat popular iaitu Berakhirlah Sudah.

Ketika dihubungi uyu (manager Atmosfera), dikatakan lagu telah siap sedang menunggu untuk official direalisasikan.

Bagi yang belum menonton lagu terbaru mereka di Youtube, anda boleh tonton video tersebut di channel official rasmi Atmosfera (Jangan lupa subscribe sekali ya 🙂 )


Anda juga boleh subcribe channel mereka di sini :
https://www.youtube.com/channel/UC5hSZz7svxTSVHI1alvljAA

Sama-sama kita tunggu official untuk lagu ini berserta muzik videonya akan datang.


Tajuk Lagu: Menahan Pilu
Lirik/Lagu : Rayner Rupin
Published by Rusa Marketing Sdn Bhd

Kau persiakan cintaku dulu
Kau ragukan hatiku yang jujur
Cinta yang kusangka, kan kekal abadi
Rupanya hanya sementara

Hadirnya penghalang cinta kita
Pujuk rayunya meracunimu
Mencuri cintaku membawa kau pergi
Meleburkan semua impianku

Kini ku tersiksa
Menahan pedih dan sakit hatiku
Kau yang tersenyum bersamanya
Menambah sedih dan pilu hatiku

Mengapa kasihku
Dirimu lemah menempuh dugaan
Janjimu sehidup semati
Sayangnya semua tak kesampaian

Pergilah kau kasih dengannya
Ku relakan walaupun ku sakit
Kuhimpun doaku, moga kau bahagia
Bersamanya selama-lamanya

Kini ku tersiksa
Menahan pedih dan sakit hatiku
Kau yang tersenyum bersamanya
Menambah sedih dan pilu hatiku

Mengapa kasihku
Dirimu lemah menempuh dugaan
Janjimu sehidup semati
Sayangnya semua tak kesampaian

Pergilah kau kasih dengannya
Ku relakan walaupun ku sakit
Kuhimpun doaku, moga kau bahagia
Bersamanya selama-lamanya

© 2018 | RUSA MARKETING SDN. BHD. | All Right Reserved

Filem JIBAM Tampil Kelainan! Mesti Tengok!

Baru-baru ini, team Sabahan Dot My diberi kesempatan untuk menonton tayangan preview filem JIBAM di GSC 1Borneo, Kota Kinabalu, 7 Disember 2017 yang lepas.
Selain daripada team Sabahan Dot My, terdapat juga tim media online dan juga cetak yang bersama-sama dalam tayangan preview ini.
Bagi mereka yang telah lama meminati novel JIBAM yang ditulis oleh Ujang ini, tentu anda tidak ingin lepaskan peluang untuk menonton filem JIBAM. Admin yakin anda tidak akan menyesal.

Ketika menonton filem ini, pelbagai perasaan yang admin dapat rasa.. gembira,lucu,sedih,marah dan banyak lagi. Tentu sekali, gelagat watak Jibam akan buat para penonton terhibur.
Sejujurnya,admin dapat rasakan keunikkan dan kelainan ketika menonton filem JIBAM ini. Dari segi jalan cerita,watak setiap pelakon, tempat lakonan dan banyak lagi, admin ucapkan ribuan tahniah kepada semua yang terlibat dalam pembikinan filem ini. Ianya bukan sesuatu kerja yang mudah dan sudah tentu hasil kerjasama oleh semua pihak.
Dunia yang bulat, adalah bersegi baginya. Benda yang hodoh menjadi cantik pada pandangan mata. Katak pisang dan binatang kecil adalah teman sepermainannya. Nyanyian untuknya amat pilu mengusik jiwa. Dia disambut, bukan di pesta besar. Sambutan yang diterima adalah sepak terajang dan penghinaan. Air mata adalah teman, tetapi tidak pernah dimengertikan. Dia terus hidup, terus bermain di dalam dunianya. Jibam terus melangkah, penuh gah, memburai rahsia kematian ayahnya. Namun, dia tetap tabah!

 

(Sabahan Dot My Bersama dua pelakon JIBAM, Farah Ahmad & Syafie Naswip)
Interview Sabahan Dot My, 2 Pelakon JIBAM :

Kepada mereka yang belum menonton filem JIBAM, jangan lupa tonton filem JIBAM di pawagam yang berdekatan.. Sama-sama kita support karya ini. Admin pasti anda tidak akan berasa rugi k!
Filem ini sangat sesuai ditonton oleh seisi keluarga, jadi waktu cuti sekolah ni, amat sesuai sekali luangkan masa bersama keluarga menonton filem ini. ^^
“Kalau Kau Menjadi Aku, Aku Yakin Kau Mengerti”

Jom Ke Tamu Gadang Ke-19 2017! Ada Artis Popular!

Bah tidak lama lagi Tamu Gadang!
Dalam beberapa hari lagi, Tamu Gadang Ke-19 2017 akan bermula.
Tanpa kita sedari, Tamu Gadang kini telah masuk tahun ke-19 dan setiap tahun, terdapat banyak aktiviti-aktiviti yang dijalankan sempena program Tamu Gadang ini.
Tamu Gadang kali ini dijangka bermula dari 14 Nov – 21 Nov 2017.
Baiklah, admin kongsikan beberapa program menarik yang akan berlangsung pada Tamu Gadang Ke-19 ini nanti :

Selain itu juga, terdapat juga artis-artis popular yang akan memeriahkan program Tamu Gadang kali ini antaranya ialah Haqiem Rusli, Ernie, Wany Hasrita, Putera Band , Shamim, Atmosfera dan banyak lagi!

Oklah dari semasa ke semasa, admin akan kemaskini jika terdapat sebarang perubahan ataupun pertambahan untuk program Tamu Gadang kali ini ya! Sabahan Dot My akan berada untuk program Tamu Gadang kali ini. Jumpa di sana!

MANGGA TINEPO

Salam semua, mau try masakan masyarakat Bajau?
Post kali ini kami share resepi masakan Bajau untuk kamu boleh cuba di rumah.
.
Mangga tinepo (Kerabu mangga ditumbuk)
Bahan-bahan
– 3 biji mangga mempelam
– Segenggam ikan bilis
– Cili padi (ikut citarasa)
– Garam secukup rasa
.
Cara Penyediaan
1) Goreng ikan bilis sehingga garing.
2) Tumbuk ikan bilis sehingga lumat.
3) Kupas mangga mempelam (buang kulit dan bijinya).
4) Tumbuk bersama ikan bilis sehingga hancur.
5) Masukkan cili padi dan perasakan dengan garam.
6) Siap dihidang dan sesuai dimakan sebagai pembuka selera.

Sumber : Bajau FOOD Festival

IKAN MASAK AMPAP

Ampap Basung (Ikan masak Ampap)
Bahan-bahan:
300 gram Ikan basung
1 sudu besar Asam jawa
300 ml air
Bahan A (Ditumbuk)
3 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1 Inci Kunyit
Halia sebesar ibu jari
3 batang serai ( diketuk)
Cili padi (ikut citarasa
1 sudu makan minyak masak
Cara Penyediaan
1) Tumbuk bahan A dan gaulkan dengan ikan sehingga sebati dalam periuk.
2) Perasakan masakan bersama garam, asam jawa dan serbuk perasa. 3) Masukkan minyak dan air pada bahan yang digaulkan tadi.
4) Masak dengan api yang perlahan.
5) Siap dan sedap dihidang dengan nasi panas.
Tips : Masak Ampap sama ada berkuah atau kering. Asam jawa boleh digantikan dengan belimbing besi atau buah mempelam yang masam.
Sumber :Bajau FOOD Festival

BEST BAH SABAH : Kota Kinabalu (part 1)


Untuk mereka yang berkunjung ke bandaraya Kota Kinabalu, jangan lepaskan peluang untuk ke beberapa tempat menarik yang terdapat di bandaraya Kota Kinabalu, Sabah.
Untuk episod segmen Best Bah Sabah kali ini, Sabahan Dot My membawa anda ke melihat keindahan Kota Kinabalu di beberapa tempat menarik. Antaranya Masjid Bandaraya Likas, Pasar Besar Kota Kinabalu dan juga Bukit Bendera Kota Kinabalu.

Jadi apa tunggu lagi? Jum lihat video di atas 🙂
Penaja Utama :

https://www.facebook.com/PopOutInk
www.popoutink.com

BEST BAH SABAH : Walai Tokou,Kundasang

[Klik Video]

Untuk mereka yang ingin melancong di negeri Sabah, tidak lengkap jika anda tidak bermalam di Kundasang. Pekan Kundasang yang terletak berhampiran dengan kaki gunung kinabalu ini menjadi salah satu tumpuan pelancong dari seluruh negara kerana keindahan alam dan juga udaranya yang segar.

Baru-baru ini, tim Sabahan Dot My berpeluang untuk berkunjung ke Walai Tokou Homestay yang sangat berhampiran dengan Pekan Kundasang. Walai Tokou yang terletak di Kampung Sinisian telah beroperasi lebih 17 tahun yang lepas merupakan salah satu tempat penginapan yang popular dan menawarkan kos penginapan yang berpatutan.
Kinabalu Merdu Sound
Salah satu kelebihan Walai Tokou, terdapat kumpulan muzik yang menggunakan alat muzik traditional dikenali sebagai Kinabalu Merdu Sound. Kumpulan muzik ini telah dikenali bukan sahaja di negeri Sabah tetapi juga di beberapa luar negara.

Jika anda ingin melihat persembahan video mereka dan juga info mengenai Walai Tokou, jangan lupa tonton video di atas ya 🙂
Penaja Utama :

https://www.facebook.com/PopOutInk
www.popoutink.com

BEST BAH SABAH : Simpang Mengayau, Kudat (daytrip)

[Klik Video Di Bawah]

Untuk episod Best Bah Sabah kali ini, Sabahan Dot My akan membawa anda ke salah satu tempat menarik yang popular dan terletak di Kudat, Sabah iaitu Simpang Mengayau.
Tanjung Simpang Mengayau atau Tanjung Simpang Mangazou, juga dikenali sebagai Tip of Borneo dalam Bahasa Inggeris adalah bahagian paling utara Borneo yang terletak di daerah Kudat, di negeri Sabah, Malaysia. Merupakan titik pertemuan Laut China Selatan dan Laut Sulu.

Dalam video Best Bah Sabah kali ini, terdapat 3 persinggahan yang kami kunjungi sebelum ke Simpang Mengayau, antaranya Ulu Kukut Forest Reserve, gerai buah dan kraftangan (sebelum simpang 3 Kota Marudu), Esplanade Kudat.


Tanjung ini telah dibangunkan sebagai tarikan pelancong. Sebuah taman berbentuk persegi telah dibina dengan meletakkan tiang bendera Malaysia dan glob gangsa besar. Glob gangsa menandakan lokasi Tanjung Simpang Mengayau di latitud 7 darjah utara dan longitud 116 darjah timur dengan peta yang memaparkan pulau Borneo adalah timbul dan diletakkan di atas permukaan yang rata pada sudut dengan tulisan untuk menandakan Peta Borneo. Tanjung Sampang Mengayau juga menghidangkan panorama yang indah ketika matahari mula naik dan matahari tenggelam kepada pelancong.
Nama asal Tanjung Sampang Mangazou berasal dari bahasa kaum Rungus, sebuah kumpulan etnik yang tinggal terutamanya di daerah Kudat. Tanjung (tanjung), Sampang (kesatuan) dan Mangazou (pertempuran) perkataan merujuk kepada lokasi ini pertempuran berlaku apabila Rungus etnik mempertahankan wilayah mereka terhadap serangan dari lanun. Menurut legenda, tempat ini adalah dijadikan kawasan pendaratan bagi lanun. (sumber Wikipedia)
p/s Terima kasih juga kepada penaja episod untuk kali ini kerana sama-sama menjayakan program Best Bah Sabah untuk kali ini.
Penaja Utama :
PopOutInk
https://www.facebook.com/PopOutInk
www.popoutink.com
Jika terdaapt sebarang pertanyaan atau ingin menaja program kami?
Sila hubungi page Sabahan Dot My atau 0168668006 (Whatsapp/SMS).

BEST BAH SABAH : Weston Wildlife Park

Jika anda ingin merasakan pengalaman untuk melihat kelip-kelip,bayau dan pelbagai lagi haiwan liar, jangan lepaskan peluang anda untuk mengunjungi Weston Wildlife Park.
Baru-baru ini, Sabahan Dot My melalui segmen Best Bah Sabah berkunjung ke Weston Wildlife Park yang terletak di Beaufort. Bersama krew-krew Sabahan Dot My dan juga salah seorang host Sabahan Dot My, Saiful Maun, tim Sabahan Dot My berpeluang untuk menikmati keindahan serta melihat haiwan-haiwan liar yang terdapat di Weston Wildlife Park.
Jom lihat video Best Bah Sabah : Weston Wildlife Park ini 🙂