Artikel & Info Sabahan

BEKAS TINGGALAN KOLONIAL BRITISH AREA KK

Jalan-jalan di KK

Bismillahirrahmanirrahiim.. Kota Kinabalu or short form dia KK adalah ibu negeri Sabah, Malaysia. (hehe.. untuk siapa yang tidak tau la). Untuk cerita kali ni kita cerita sikit pasal 5 tempat bekas tinggalan kolonial British area KK. Siapa-siapa yang berminat maw jalan-jalan di KK  bulih la consider ni tempat-tempat ok. Siapa bilang KK ni bandar tempat shopping seja, ada juga bah tempat menarik boleh kita lawat . Tempat-tempat yang bakal dikongsikan ini sebenarnya mempunyai nilai sejarahnya sendiri.

  1. KK Heritage Walk

Kalau kamu jalan-jalan di KK,Sabah dan mahu mencari lebih banyak tinggalan sejarah, cuba try jalan-jalan di KK Heritage Walk. Hanya perlu berjalan 3 jam dan kamu akan menemui  banyak perkara menarik yang orang locals disini pun mungkin tidak tau. Tapi best kamu pigi kalau ada tu tour guide boleh juga dorang tulung-tulung explain dan cerita sama kamurang . Kenapa sampai 3 jam berjalan? Sebabnya sepanjang perjalanan di KK Heritage Walk  ni kamurang akan jumpa banyak struktur atau bangunan bersejarah bekas tinggalan kolonial British yang menarik antaranya ialah The Atkinson Clock Tower, Australia Place, Jesselton Hotel, North Borneo War Memorial dan macam-macam lagi la. Nanti kalau ada masa akan dikongsikan keunikan ini ‘walk’ ok.

  1. The Atkinson Clock Tower.

Kalau jalan-jalan di KK  tempat ni antara tempat bekas tinggalan kolonial British yang wajib pi lawat iaitu The Atkinson Clock Tower. Menurut sumber (Heritage Sabah, blogspot.com), menara jam ini merupakan struktur binaan tertua di Bandar KK yang masih berdiri hingga ke hari ini. Menara jam yang berusia hamper 111 tahun ini dibina sempena memperingati  Francis George Atkinson, iaitu pegawai daerah Jesselton yang pertama.(KK ketika itu). Originally  kena panggil Atkinson Memorial Clock Tower. Menara ini merupakan dedikasi oleh mama Francis George Atkinson kepada anaknya. Sebab dia mati pada umur 28 tahun disebabkan demam Malaria.
 

  1. Bangunan Sabah Tourism Board @ Pejabat Pos Jesselton 1947

OK our next destination yang ada bekas tinggalan kolonial British ialah Bangunan Sabah Tourism Board yang terletak di Gaya Street. Sebenarnya bangunan ini sebelumnya merupakan bangunan Pejabat Pos Jesselton 1947. Umur tu bangunan ni tahun mencecah 100 tahun suda, bangunan zaman British lagi.  Bangunan ini terletak lebih kurang 80 meter seja dari persisiran pantai time 1947 tu, sekarang depan tu bangunan ada bangunan lain sudah. Pun antara bangunan feveret, cantik. Alang-alang sudah jalan-jalan di KK apa kata singgah, kan.

  1. North Borneo Railway @ Vintage Steam Engine Train

Tempat ini jauh sedikit dari area KK. Di Tanjung Aru, terpaksa naik kereta beberapa minit keluar dari bandar KK.  Tapi tatap tidak rugi kalau pigi,sebab antara bekas tinggalan kolonial British yang amat berharga. North Borneo Railway merupakan kereta api  stim yang tertua ada di Sabah dan borneo(kalau nda silap la). Kereta api ini yang dibina pada tahun 1896 oleh pihak British menyusuri keindahan kampung-kampung, pekan-pekan, sawah padi, hutan serta ladang getah dan juga ladang kopi yang pasti akan menggamit nostalgia (macam cerita orang putih dulu-dulu tu). Original railway ranges yang dulu-dulu bermula dari stesen kereta api KK Tanjung Aru dan berakhir ke Pekan Tenom. Tidak pasti kalau sekarang, macam sampai Papar seja. Apa pun, bila lagi maw naik kereta api stim macam cerita orang putih punya tu kan. Try la pigi kalau jalan-jalan di KK, kompom syok.

  1. Heritage Building @ The Old Welfare Building

Kalau jalan-jalan di KK juga, jangan lupa singgah selfie dan wefie di sini. Sesuai betul buat photoshoot sini, cantik(backdrop free… hoho). Kini lebih dikenali sebagai Graffiti Centre, merupakan antara bangunan bersejarah peninggalan British yang terselamat semasa Perang Dunia Ke-2. Tetapi sayangnya telah terbakar pada tahun 1992. Kawasan tanah bangunan lama ini telah diserahkan kepada Sabah Art Gallery oleh kerajaan. Dan dengan inisiatif pelukis tempatan yang hebat telah menceriakan lagi puing-puing bangunan lama tersebut. Sejak itu tempat ini menjadi salah satu tarikan pelancong juga penduduk tempatan. Lagipun lukisan graffiti tu dorang tukar-tukar. Jadi tidak juga bosan balik-balik p begambar sana. (kisahnya boleh baca di SabahWarriors.blogspot.com)
Perkongsian kali ini sebenarnya tentang tempat berkaitan bekas tinggalan kolonial British di area KK. Lebih kepada tempat yang ada nilai sejarah time kolonial British lagi. Jadi boleh trip-trip ambil gambar kunun melancong luar negara kan. Tidak rugi bah jalan-jalan di KK ni. Selain dari tempat yang telah disebut, banyak lagi perkara dan tempat menarik di KK ni yang belum kena share. Baru ja area KK ni belum lagi seluruh Sabah. Macam-macam ada. Peace no war!
*sumber gambar adalah daripada image google

Previous ArticleNext Article
Anak jati Sabah berasal dari Kudat, Sabah yang mula berjinak lebih 11 tahun dalam pemasaran internet sejak tahun 2008 lagi bermula dari penulisan blog .Seorang yang berpengalaman dan berkemahiran dalam pelbagai bidang termasuk fotografi, videografi, membina laman web, rekabentuk grafik, penyelenggaraan komputer, rangkaian internet , sistem linux termasuk server dan banyak lagi. Founder Khaiz Group. Seorang Ambivert. Peminat setia dragon ball.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend