Artikel & Info Sabahan

Di sebalik nama Mamut?

Mamut

Kamu tau ka  dari mana tu asal nama ‘Mamut’ yang merupakan bekas tinggalan lombong tembaga suatu ketika dulu?
Menurut cerita penduduk tempatan perkataan ini berasal dari tutur bangsa Sungai di daerah Ranau iaitu suku Sugut. Suku Sugut mengungkapkan ‘ma-mut’ yang bermaksud ‘panas’.
Suku ini yang tinggal di pesisir sungai Sugut mengungkapkan ‘mamut’ bagi menggambarkan kawasan di Mamut, Ranau itu sentiasa mengeluarkan wap panas dari bawah tanah dan mempunyai beberapa kawasan air panas.
Mereka menggambarkan Mamut adalah kawasan yang mempunyai aliran air panas di kaki Gunung Kinabalu sehingga mengunjur ke poring, sekarang menjadi Tapak Rekreasi dan pelancongan di bawah pengawasan Taman-Taman Sabah.
Aliran sungai Sugut iaitu sungai yang ketiga terpanjang di Sabah juga dipercayai sebahagian besarnya berpunca dari kaki Mamut mengalir melalui sungai Liwagu.
Walaupun dengan kewujudan ‘sungai Mamut’ atau air panas di Mamut, sebenarnya Mamut adalah kawasan yang sejuk sama seperti kawasan kaki gunung di Mesilou, Kundasang.

Sumber
tembuakar.blogspot.my

Previous ArticleNext Article
Anak jati Sabah berasal dari Kudat, Sabah yang mula berjinak lebih 11 tahun dalam pemasaran internet sejak tahun 2008 lagi bermula dari penulisan blog .Seorang yang berpengalaman dan berkemahiran dalam pelbagai bidang termasuk fotografi, videografi, membina laman web, rekabentuk grafik, penyelenggaraan komputer, rangkaian internet , sistem linux termasuk server dan banyak lagi. Founder Khaiz Group. Seorang Ambivert. Peminat setia dragon ball.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend