Artikel & Info Sabahan

Bagaimana Nama Lahad Datu Diberi.

nama lahad datu

Suatu ketika dahulu nama Lahad Datu terkenal sebagai pengeluar kayu balak terbesar di Sabah. Semasa pemerintahan Chartered Company (Pemerintahan British), Lahad Datu merupakan pusat pengeluran tembakau yang beroperasi di Segama. Selain nama Lahad Datu juga pernah terkenal kerana penanaman kelapa untuk menghasilkan kopra.

lahad datu
Lembah Danum

ldatu
Laut

Perkataan“Lahad Datu” berasal dari bahasa Bajau, iaitu “Lahad” bererti ‘tempat’ dan “Datu” berasal daripada golongan orang-orang kenamaan pada zaman dahulu yang bergelar ‘datu’.

Tempat ini mendapat nama kerana penghijrahan golongan Datu-datu dari kerajaan Suluk yang diketuai oleh Datu Puti sebelum tahun 1879 akibat daripada penyerahan kuasa kawasan ini oleh Sultan Brunei kepada Sultan Suluk.

Bermula pada tahun 1890 penghijrahan kerajaan Suluk mula menguasai sebahagian dari Pulau North Borneo.

Mengikut bahasa Idahan pulak, iaitu satu kaum peribumi daerah ini, Lahad Datu dahulunya diberi nama “Kerugau”, yang bererti ‘batu karang bertompok-tompok’ disepanjang pantai bermula dari Kunak hingga ke Membatu, Tungku.

Lahad Datu antara daerah utama yang menyumbang kepada hasil negara. Kepelbagaian sumber ekonominya  tidak dapat disangkal lagi dan ini merupakan keunikan daerah-daerah di Sabah. Untuk info lebih lanjut sila rujuk sumber yang boleh dipercayai.

nama lahad datu
Pekan Lahad Datu

sumber  Pejabat Daerah Lahad Datu

Previous ArticleNext Article
Anak jati Sabah berasal dari Kudat, Sabah yang mula berjinak lebih 11 tahun dalam pemasaran internet sejak tahun 2008 lagi bermula dari penulisan blog .Seorang yang berpengalaman dan berkemahiran dalam pelbagai bidang termasuk fotografi, videografi, membina laman web, rekabentuk grafik, penyelenggaraan komputer, rangkaian internet , sistem linux termasuk server dan banyak lagi. Founder Khaiz Group. Seorang Ambivert. Peminat setia dragon ball.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Send this to a friend