Khairilizwan Jamros

Anak jati Sabah berasal dari Kudat, Sabah yang mula berjinak lebih 11 tahun dalam pemasaran internet sejak tahun 2008 lagi bermula dari penulisan blog .Seorang yang berpengalaman dan berkemahiran dalam pelbagai bidang termasuk fotografi, videografi, membina laman web, rekabentuk grafik, penyelenggaraan komputer, rangkaian internet , sistem linux termasuk server dan banyak lagi. Founder Khaiz Group. Seorang Ambivert. Peminat setia dragon ball.

Sayang Kinabalu – Kimin Mudin

Tinggi tinggi Gunung Kinabalu
Tinggi lagi sayang sama kamu
biru biru hujung kinabalu tengok dari jauh
hati saya rindu…
Kinabalu dekat di kundasang
banyak sayur bulih pilih pilih
apa guna pergi luar negeri naik kinabalu
hati saya rindu….
sumandak sumandak pun ramai menunggu
menari-nari lenggang sumayau
sekali melihat melepak kulitnya
saya jatuh cinta….
saya sayang sayang kinabalu
kaamatan pesta bulan lima
sayang sayang kita pergi tamu jalan tamparuli
hati saya rindu….
Kinabalu dekat di kundasang
banyak sayur bulih pilih pilih
apa guna pergi luar negeri naik kinabalu
hati saya rindu….
sumandak sumandak pun ramai menunggu
menari-nari lenggang sumayau
sekali melihat melepak kulitnya
saya jatuh cinta….
saya sayang sayang kinabalu
kaamatan pesta bulan lima
sayang sayang kita pergi tamu jalan tamparuli
hati saya rindu….
sayang sayang kita pergi tamu jalan tamparuli
hati saya rindu….

Senarai Bazar Ramadhan Sekitar Kota Kinabalu, Sabah 2017


Bulan puasa merupakan bulan yang ditunggu-tunggu bukan sahaja oleh umat Islam malah mereka yang bukan Islam di Sabah terutamanya apabila bazar ramadhan di sana sini.
Baiklah kali ini, admin ingin kongsikan beberapa bazar ramadhan yang dibuka di sekitar Kota Kinabalu, Sabah pada tahun 2017 ini. Jika ada lagi yang kamurang tahu, boleh komen ya ^^
Dataran Deasoka
Tanjung Aru Plaza
University Apartment
Taman Indah Permai
Pekan Telipok Night Market
Menggatal Night Market
Pasar Tani Putera Jaya
Kingfisher
Alam Mesra
Sulaman Sentral
City Mall
Wisma Wanita
Sembulan River Park
Pasar Tani Asia City
Salut Comercial Center
Taipan, Inanam
Kampung Kopungit
Ada lagi kawasan-kawasan bazar ramadhan yang kamurang tahu? Jom kongsikan di sini ūüôā

Keputusan Sodop Sugandoi Hospital Tuaran 2017


Semalam (22 Mei 2017), krew-krew Sabahan Dot My sempat menghadiri program Sodop Sugandoi Hospital Tuaran 2017.
Juara- Noor Arizan (Pkk)
Naib Juara- Mariana Syuriani (Htrn)
Ketiga- Stanley Empat (Pkk)
Vocal Terbaik- Mariana Syuriani (Htrn)
Persembahan Terbaik- Falicia Mahai (Htrn)
Pakaian Etnik Terbaik- Stanley Empat (Pkk)
Finalist Paling Popular- Jessielin Joukeh (Htrn)
Anugerah Emas- Aiiloon Mojilik
Anugerah Khas- P Dik Ganai Harton
Anugerah Suara Emas- Reynaldo Paggie
Gaa Kopousikahan- Jenipius Lumbog

Kenali Artis Sabah : Qalisya


Nama penuh : Nur Qhalysa Syazreena binti Jainudin@ Zainuddin
Nama panggilan : Qalisya Mentor Milenia
Asal : Kg petagas
Tempat Lahir : QEH KK
Tarikh Lahir : 01/10/1999
Agama : ISLAM
Kerjaya / Pekerjaan : Penyanyi
Hobi : Menyanyi/melancong
Twitter : qalisya_official
Instagram : qalisya_official
Facebook : qhalysa zreyna
Penglibatan awal dalam bidang seni :
1) Bintang kecil tahun 2008 & 2010
2) finalis bintang remaja 2012 & 2015
3) Juara Bintang remaja rtm 2016
4) mewakili malaysia ke pertandingan WORLD CHAMPIONSHIP ART PERFORMING ART ( WCOPA) di Los Anggeles tahun 2016
5) mentor Milenia 2017
Album / lagu :
Pengalaman menarik dalam bidang seni.
Berjaya menjadi juara bintang remaja 2016,Berjaya mewakili Malaysia ke Los Anggeles dalam Wcopa dan berjaya mewakili sabah ke mentor milenia…..pengalaman yg sangat tidak dapat dilupakan.

Kenali Artis Sabah : Kim Azizd

Nama penuh : Abdul Hakim Azizd
Nama panggilan : Kim Azizd
Asal : Ranau
Tempat Lahir : Ranau
Tarikh Lahir : 08/12/1990
Agama : Islam
Kerjaya / Pekerjaan : DJ Era Fm Sabah
Hobi : Gym, Menyanyi, Main Gitar, Fashion & Bisnes
Twitter : Kim_Azizd
Instagram : Kim_Azizd
Facebook : Kim Azizd
.
Penglibatan awal dalam bidang seni : Menyanyi, Silap Mata, Menari, Berlakon & Bina Badan
.
Album / lagu : Bersabarlah – available on iTunes and Joox
.
Pengalaman menarik dalam bidang seni :
Top 25 AF9, The Band Astro & P.O.P (AIM 19), Top 6 Mr Sabah state level & Top 5 Nite of Champion at KDCA and many more.
LIKE Sabahan Dot My
“Support Sabahan, Support Sabahan Dot My”

Kenali Artis Sabah :: Adin Hans


Nama penuh : Mohd. Khairuddin bin hannan
Nama panggilan : Adin Hans
Asal : Kota Kinabalu
Tempat Lahir : QEH
Tarikh Lahir : 25/ 5/ 1983
Agama : Islam
Kerjaya / Pekerjaan : Business
Hobi : apa apa jak yang best
Instagram : adinhans
Facebook : fb.com/adinentertainment
Penglibatan awal dalam bidang seni :
menyanyi, magic.

Album / lagu : 1st single tajuk ” kuyak aku jo0!! ”
2nd single tajuk ” luka ” feat. Santiana Ramli
LIKE Sabahan Dot My
” Support Sabahan, Support Sabahan Dot My ”



 

Kenali Artis Sabah : Fanzi Ruji

Nama penuh : Mohd Rifanzie Ruji
Nama panggilan : Fanzi Ruji
Asal : Ranau
Tempat Lahir : Hospital Ranau
Tarikh Lahir : 27 Januari 1988
Agama : Islam
Kerjaya / Pekerjaan : Guru
Hobi : Menyanyi
Twitter : FanziRuji
Instagram : fanziruji
Facebook : Fanzi Ruji
.
Penglibatan awal dalam bidang seni :
.
Album / lagu :
1. Album Kompilasi Butul Butul Sabahan (Magus8 Entertainment)
– Haro Koupusan Nu
– Piupusan Di Kaganit
.
2. Album Kompilasi Widad (Widad Entertainment)
– Ilusi Rindu
– Mimpikan Dia
– Kau Yang Ku Damba
– Farizah
.
3. Singles:
– Dua Cinta Menjadi Satu
– Duo Tupus Sumiliu Iso
– Sepanjang Usia
– Berbilang Bangsa Menjadi Satu (Lagu Patriotik)
– Malaysiaku Inspirasiku (Lagu Patriotik)
– Hombo
– The Beauty Of Sabah (Lagu Promosi Pelancongan Sabah)
– Lihuai Oku Do Sogigisom
.
4. Aprilz (Group)
– Oupus Oku Om Lumangad
– Bulihkah Begitu
.
LIKE Sabahan Dot My
” Support Sabahan, Support Sabahan Dot My “

 

Benarkah hidung kemek hidung mancung mencerminkan personaliti diri seseorang?

Hidung

Hah itu yang harus kamurang pastikan sendiri, betulkah bentuk hidung kita ni mencerminkan diri kita? Cuba kamu check mana satu hidung kamurang dan baca huraian personaliti yang dikaitkan di bawah.
1. Nubian Nose 
Anda seorang yang optimis dan pandai mencari penyelesaian kepada apa jua keadaan atau masalah. Anda suka membantu orang lain dan akan memastikan semua orang di sekeliling berasa selesa dengan anda. Dalam masa yang sama, anda juga mempunyai sifat ingin tahu yang lebih daripada orang lain.
2. Greek Nose 
Orang yang memiliki hidung seperti ini jenis yang setia dan disegani. Anda mengambil pandangan yang praktikal dalam kehidupan. Anda tidak suka dengan perhatian dan berusaha menjauhinya. Tidak suka bercakap banyak sehingga dilabel berat mulut.
3. Roman Nose 
Roman nose mempunyai bentuk hidung dengan tonjolan dibahagian lengkungan dan hujungnya mengarah ke bawah. Orang yang memiliki bentuk hidung ini dikatakan mempunyai daya pemikiran yang luar biasa dan kreatif.
Seorang yang bersemangat bila memberi pendapat, tegas dan mempertahankan prinsipnya. Dan anda rela berjuang bermati-matian demi mencapai sesuatu tujuan.
4. Aquiline nose 
Berbanggalah jika memiliki hidung seperti ini. Anda digambarkan seorang yang jujur dan mampu menyelesaikan masalah walau sesukar mana sekalipun. Anda memang dilahirkan sebagai seorang yang pandai mengurus.
5. Blunt Nose 
Anda seorang yang tidak menentu apabila membuat keputusan dan selalunya keputusan anda tidak diterima oleh orang sekeliling. Orang yang memiliki hidung seperti ini akan berusaha untuk perkara yang diinginkan dan biasanya membuahkan berhasil.
6. Hidung Lurus 
Anda adalah seorang yang cepat marah. Anda mempunyai satu perangai iaitu tidak suka diremehkan. Jika orang berurusan dengan anda, mereka akan memilih cara paling baik untuk mengelak dari sifat panas baran anda.
7. Hidung Dengan Benjolan Kecil 
Anda seorang yang murah hati dan tidak kedekut berkongsi sesuatu dengan orang yang anda suka. Anda sangat ringan tulang dalam membantu orang lain, ramai orang menghargai anda. Selain itu, anda sentiasa berwaspada sebelum berkata-kata bagi mengelak orang lain tersinggung.
8. Hidung Dengan Benjolan Besar 
Anda adalah seorang yang sensitif dan boleh merasakan cinta. Anda juga sangat mudah untuk menyanyangi orang lain, oleh sebab itu anda mudah mendapat kawan baru. Dalam pada masa yang sama, anda seorang yang serius jika melakukan sesuatu pekerjaan dan dipercayai.
Bah itu sahaja. Jadi macamana dengan bentuk hidung kamurang, antara 1-8 ada yang sama? Jadi, betul la bentuk hidung mencerminkan personaliti kamurang? Betul atau tidak, jawapan ada pada kamu sendiri dan bergantung pada cara kamurang berfikir.
Sebab admin yakin yang pi ubah tu hidung kan belum tentu boleh ubah perangai dia sendiri. ingat cincai ka, hahagaaa.. Peace no war..
 

BIASISWA KERAJAAN NEGERI SABAH BAGI TAHUN 2017

Tajaan Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah ini khas untuk kamurang yang berasal dari Negeri Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan dan salah seorang ibu atau bapa pemohon berasal dan dilahirkan di Sabah atau Wilayah Persekutuan Labuan  untuk mengikuti kursus-kursus yang disenaraikan seperti dibawah;

(A) BIDANG DAN PERINGKAT PENGAJIAN
1. Diploma di Institusi Pengajian Tinggi Tempatan (IPT)
Juruukur Pertanian
Jurukur Bahan Perakaunan
Kejuruteraan Sains Tulen
Kesihatan dan Perusahaan Ternak Seni Bina (Architecture)
Pengurusan Hartanah Teknologi Maklumat
2. Ijazah Sarjana Muda di Institusi Pengajian Tempatan (IPT)
Akuakultur Perikanan
Ekonomi Pertanian
Farmasi Perubatan
Juru Ukur Bahan Perhutanan
Kejuruteraan Perubatan Veterinar
Komunikasi Psikologi
Matematik Sains Alam Sekitar
Muzik Sains Biologi Marin
Pelancongan dan Hospitaliti Sains Bioteknologi
Pendidikan Sains dan Teknologi Makanan
Pengajian Islam Sains Komputer
Pengangkutan dan Logistik Sains Tulen (Biologi/ Kimia/ Fizik)
Pengurusan Ladang Seni Bina (Architecture)
Pengurusan Hartanah Teknologi Maklumat
Pentadbiran Perniagaan TESL
Perakaunan Undang-Undang
Pergigian
 
(B) KELAYAKAN MEMOHON
1. Had Umur
Bagi kursus (A) 1 pemohon hendaklah tidak melebihi 20 tahun.
Bagi kursus (A) 2 pemohon hendaklah tidak melebihi 25 tahun.
2. Kelayakan Akademik
Kursus Diploma
Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan memperolehi sekurang-kurangnya 7A dalam mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu dan mata pelajaran yang berkaitan dengan bidang kursus yang dipohon.  Lulus dengan kepujian bagi mata pelajaran Bahasa Inggeris untuk universiti yang menggunakan Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Pengantar.
Kursus Sarjana Muda
Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dengan memperolehi sekurang-kurangnya PNGK/CGPA 3.3.  Kelayakan ini haruslah diperolehi dengan hanya sekali menduduki peperiksaan atau kelayakan yang setaraf.
Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan memperolehi sekurang-kurangnya pangkat Jayyid.
Diploma dengan memperolehi sekurang-kurangnya PNGK/CGPA 3.5.
Lulus Matrikulasi dengan memperolehi sekurang-kurangnya PNGK/CGPA 3.5.
Lulus Asasi/Foundation dengan memperolehi sekurang-kurangnya PNGK/CGPA 3.5.
Perubatan, Pergigian dan Farmasi
Kursus Perubatan, Pergigian dan Farmasi perlu memperolehi sekurang-kurangnya PNGK/CGPA 3.8 di peringkat STPM/Diploma/Matrikulasi.  Tawaran biasiswa hanya di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) dalam negeri sahaja.
Pemohon yang sedang belajar di Institusi Pengajian Tinggi Tempatan (IPT) kecuali Perubatan, Pergigian dan Farmasi perlu memperolehi sekurang-kurangnya PNGK/CGPA 3.5 keputusan semasa untuk meneruskan pengajian ke peringkat Diploma dan Sarjana Muda.
 
(C) CARA MEMOHON
Permohonan dibuat melalui ‚Äėonline‚Äô dengan melayari sesawang :www.biasiswa.sabah.gov.my ¬†mulai ¬†23 ¬†Mac ¬†2017 ¬†Pemohon hendaklah ¬†mempunyai e-mel peribadi ¬†yang ¬†aktif.
 

Permohonan yang tidak lengkap atau tidak memenuhi syarat-syarat seperti yang ditetapkan tidak akan dipertimbangkan.
Keputusan permohonan boleh disemak melalui online.
Kursus-kursus Matrikulasi/Asasi/Foundation tidak ditaja.
Tarikh tutup permohonan ialah 22 April 2017 Permohonan selepas tarikh tersebut TIDAK akan dipertimbangkan.
Untuk keterangan lanjut layari laman web Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah

Final PitchBorneo 2016 : Siapa Bakal Membawa Pulang Geran RM20,000?

pitchborneo1Klik untuk menonton video :

Akhirnya setelah selesai destinasi terakhir PitchBorneo 2016 di Tawau, 15 – 16 Okt 2016 yang lepas, kini tiba masanya para finalist berentap ke pentas final PitchBorneo 2016.
Pentas final ini kemungkinan besar akan diadakan di Klagan Hotel Regency,1Borneo,Kota Kinabalu pada 18 – 20 Nov 2016 ini.
pitch
Apa itu PitchBorneo?
PitchBorneo merupakan program yang dibangunkan oleh SATA dan disokong penuh oleh Kementerian Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat (Sabah) .
Melalui program ini, peserta – peserta PitchBorneo diberi peluang untuk membentangkan idea bisnes mereka dan 10 idea bisnes yang terbaik akan mendapat geran sebanyak RM20,000.
Program ini tidak hanya terhad kepada mereka yang telah menjalankan perniagaan sahaja tetapi juga mereka yang mempunyai idea bisnes hebat walaupun belum bermula.
Pitch Borneo
Sepanjang Sabahan Dot My mengikuti program ini sebagai media rasmi online untuk PitchBorneo 2016 ini, kami melihat banyak idea-idea bisnes menarik yang dibentangkan oleh usahawan-usahawan Sabahan. Bukan itu sahaja, semangat-semangat para usahawan muda Sabahan juga perlu dipuji dan dicontohi oleh usahawan-usahawan lain di luar sana.
Begitu juga dengan pihak SATA,yang diketuai oleh presidennya tuan Saverinus Phillip Kitingan, kita dapat lihat keseluruhan krew-krew PitchBorneo yang terlibat dalam menjayakan program ini sentiasa bekerjasama dan saling tolong menolong antara satu sama lain.


img_0559
Terdapat 6 finalist untuk 4 daerah utama sebelum ini,bermaksud ada 24 finalist yang akan ke final PitchBorneo 2016 ini.

Siapakah diantara 24 finalist yang akan membawa pulang geran RM20,000 pada final PitchBorneo 2016 ini?

Nantikan….